Stuifmeel
Stuifmeel is de titel van een door KCA samengestelde tentoonstelling met werk van negen kunstenaars uit Aalsmeerse bron. Het is voor het eerst dat de kunstwerken van toen en nu in deze samenhang worden gepresenteerd. We zien kunstenaarsvriendschappen uit de jaren zestig , invloed over en weer en verwantschap in onderwerpen met kunstenaars van nu.
De tentoonstelling begint met een postuum eerbetoon aan twee belangrijke Aalsmeerse kunstenaars.
Niemand heeft de natuur in en rond Aalsmeer intenser beleefd en poëtischer weergegeven als Liesbeth Eilders (1942-2012). Zij slaagde erin motieven als bomen, landschappen (de Spoordijk) en flora en fauna (schildersverdriet) zo doorleefd weer te geven dat het lijkt alsof ze per seizoen een gevoel uit drukken.
Grenzend aan de stillevens en geheimzinnige gevelwanden van Jacques Jeuken (1935-2011) wordt de verwantschap tussen deze kunstenaars duidelijk. Gevangen in sobere aardse tinten, zien we kannen, bekers en doosjes omhuld door een verstilde achtergrond.
Ook Lenie Zuijderhoudt geeft blijk van een bijzonder gevoeligheid in liefdevolle landschapsverbeelding.
Gebogen over vitrines met keramiek van Nanette Kuijpers zien we opnieuw een ode aan de natuur. Sporen van kleine plantjes, gevonden op de dagelijkse wandeling in Aalsmeer, zijn als fossielen afgedrukt in klei.
In porseleinen doosjes wordt het bomenrijk geordend en gekoesterd. Ruimtelijk werk is er te zien van Susanne Haag, de keramiste woonde jarenlang aan de Westeinder maar verhuisde naar Velp. De raku gestookte objecten hebben geometrische decoraties in wit en zwart. Bijzonder is het dynamische effect van die decoraties op de diverse vormen.
Een andere spilfiguur in de tentoonstelling is fotografe Monic Persoon, zij zet de kijker aan het werk en verwijst naar thema's uit de klassieke oudheid. We zien de kunstenares in vele rollen, als een muze of Griekse godin in een romantisch decor. Ze weerspiegelen haar kennis van bloemen, symboliek en mythologische bronnen.
Zoals Monic hier de kunstenares van de mythologische wereld is , vindt Engelien van der Weijden uit Kudelstaart haar onderwerpen in Bijbelse verhalen. Al haar fantasierijke tekeningen verwijzen naar psalmen en religieuze beleving. Zuivere potloodlijnen met een beetje kleur en goudverf gaan over reflectie en bezinning.
De overgang in de tuinzaal naar het expressieve grafische werk van Jutta Atsma uit Rijsenhout is passend. In haar dijkwoning met twee katten maakte zij etsen en lino's van bloemen en andere kleine observaties uit het dagelijkse leven.
Tegenover kunstenaars van het innerlijke staat het haarscherpe realisme in potlood tekeningen van Judith Stokkel uit Aalsmeer Oost. Zo tekent zij met engelen geduld de attributen van haar grootmoeder, maar ook een zes appels uit de supermarkt. Haar zelfportretten met een aap op het hoofd zijn oorspronkelijk en veelbelovend.
Stuifmeel is een tentoonstelling die het oude met het nieuwe te verbindt; er ontstaan nieuwe betekenissen in het Aalsmeerse kunstlandschap.
Van Zuks Dus kunstkenner Rob Cerneus op bezoek bij de expositie Stuifmeel in het Oude Raadhuis in Aalsmeer. Negen kunstenaars hebben zich laten inspireren door Aalsmeer. Opname van RTV-NH op 8 februari 2013
Deze expositie was te zien t/m zondag 17 maart 2013 in Het Oude Raadhuis (google map).