Kaartenbak deel 4Kaartenbak deel 4

Kaartenbak deel 4

31. De mysterieuze J.W. den Hartog

In de Kaartenbak bevindt zich een serie afbeeldingen van tekeningen van verschillende bekende Aalsmeerse plekjes. De Molenvliet, een Kwekerij met 2 schoorstenen op de Machineweg, het Stokkeland en de Lijnbaankerk. De tekeningen zijn gesigneerd met J.W. den Hartog. Hij of zij woont in de Nassaustraat 37. Meer is er van deze mysterieuze inzending niet bekend.


32. Een verfwinkel in Rijsenhout

Naar aanleiding van een presentatie en lezing over het Kaartenbakproject ( november 2010) werd er in de mailbox kaartenbak@kunstencultuuraalsmeer.nl een werk ingeleverd door Linda Tas. Het is een afbeelding van een tekening van een huis op de Aalsmeerderdijk 637 in Rijsenhout. Gemaakt door een familielid van de inzendster, Helma van der Wal - Stokkel. Het gaat om de woning annex schilderswinkel van haar overleden opa en oma. Schuin achter hun huis stond (staat?) de boerderij van de familie van Elderen. De inzendster schrijft: Mijn opa was Hermanus van der Velden (Manus) en zijn vrouw, mijn oma, was Lena van der Velden Maarse. Zij kwam uit een bekende kwekersfamilie op de Uiterweg, van de kwekerij Confidentia. Mijn opa was een bekende huisschilder in die tijd. Ik kwam graag bij mijn opa en oma en vooral de verfwinkel vond ik heel bijzonder.De geur van stopverf en al die blikken verf met verschillende kleuren, als kind vond ik dat prachtig. En de telefoon zo'n groot zwart toestel van bakkeliet, met dat aparte geluid als je de draaischijf rond draaide om een telefoonnummer te draaien, geweldig was dat! De woning is later gekocht door Kees Lanser van de apparatenfabriek Lanser in Rijsenhout. Hij heeft er een nieuw huis laten bouwen dat er nu alweer jaren staat.


Afbeelding van potlood/krijt tekening van Helma van der Wal - Stokkel


Foto van het huis en de winkel van Manus van der Velden


33. De Uiterweg

De kaartenbakinzending nr 24 is een tekening van D. Maarse Azn, je ziet daarop het begin van de Uiterweg. Anneke Brouwer-Poldervaart leverde een afbeelding in van een tekening die ook aan het begin van de Uiterweg gemaakt is. De tekenaar, Corinne Holsnijder heeft jaren later haast vanuit dezelfde plek 'gekeken' als D. Maarse Azn. Zij keek alleen de andere kant op en tekende het eerste huisje aan de linkerkant van de Uiterweg . Op de plek waar nu (o.a.) een opticien groots gehuisvest is.

Anneke schrijft: Het is het huis op Uiterweg 1, waar mijn moeder G.Poldervaart-v.d. Laarse gewoond heeft. Ik doe er nog een foto bij van het huis zelf, genomen tussen 1970 en 1980. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, met vriendelijke groet, Anneke Brouwer-Poldervaart, Kudelstaart. .


34. (Alweer) een heerlijke plek op de Uiterweg

Alweer een tekening van een Buurtse stek. Een huis op Uiterweg 363 van de familie K.Joren. Het werd ingezonden door Nelleke de Graaff-Wies. Zij schrijft: " Dit schilderijtje hang al jaren lang in de slaapkamer van mijn ouders. Het is het ouderlijk huis van mijn moeder, Nellie Wies- Joren, overleden in 2001. Het is 1943 getekend door de Aalsmeerse tekenaar Jan Lunenburg. Mijn vader weet nog dat hij een aantal dagen aan het tekenen is geweest."

"Het aanzicht van het huisje is eigenlijk nooit veranderd, wel zijn beide sloten gedempt en is de sloot in het midden het pad naar de kassen geworden. Je ziet op de tekening het walhok met de deur naar de sloot, later hadden mijn opa en oma daar de keuken die eerder gewoon aan de achterkant van het huis was. Aan de andere kant woonde J. Joren de broer van mijn opa. In de jaren 90 is het dubbele woonhuis gesloopt en is er een groot nieuw dubbel huis gebouwd. Het was een heerlijke plek waar ik met veel plezier aan terug denk."


35. Tekenprent van Watertoren met zeilboot

De eerste twee tekeningen die in de KAARTENBAK werden ingeleverd waren afbeeldingen van de watertoren in Aalsmeer. Ook ' bevindt er zich' een zomerse toren in de bak. Februari 2012 komt er opnieuw een prent binnen van dit Aalsmeerse boegbeeld. Dit maal met een zeilboot op de voorgrond.

Inzender is M.P. Stallvord uit Linschoten, hij of zij schrijft: "Hierbij stuur ik u een foto van een schilderij/tekenprent dat in mijn bezit is. Dit schilderij komt uit de erfenis van mijn vader. Op het schilderij is de watertoren van Aalsmeer afgebeeld. Onderin het schilderij staat " Frans Jacob IJserinkhuijsen 1945 ". Op de achterzijde is een plaatje aangebracht met de tekst: 15 oktober 1941 - 15 oktober 1946. Op een sticker aan de achterzijde staat het adres van de inlijster: F.S. Lankhoorn- Vaartstraat 30 A'dam-Z - Tel. 71 54 60 Gem. Giro L 1451. SPEC. ENCADREUR - RESTAURATIËN"

De heer (of mevrouw) Stallvord noemt het werk een schilderij of tekenprent. Zo te zien is de sepiakleurige afbeelding een tekening. Een gewassen tekening of wellicht getekend met conté krijt?


36. Voormalige school op de Uiterweg
De lagere school aan de Uiterweg, zoals vele Aalsmeerders zich dat nog zulllen herinneren, is al weer heel wat jaren geleden afgebroken. Nu kwam er echtereen inzending van een tekening van nog een oudere school op de Uiterweg. Dezeschool bevond zich, hoewel niet op de zelfde plek, ook een klein stukje vóórTopsvoort (van het dorp af gezien).

Een pand dat ook niet meer bestaat. Het is de inzending van mevrouw Maud Hofman-Bol. Zij vertelt dat de tekening gemaakt is door Wim Hofman. Deze tekenaar had de bijnaam 'Solm'. Nadat het pand geen school meer huisvestte werd het bewoond door de familie Hofman. Er waren 5 kinderen in dat gezin: Jo, Klaas, Wim, Gerrit en Marie. Klaas Hofman had een sigarenwinkel. Het werkje van Wim Hofman is nu in het bezit van mevrouw Elly Engel.


37. Last Minute
Dit werkje heb ik geschilderd voor de expositie "Amazing amateurs" juni/juli 2012. Ik schilderde het in de weken voor de aanvang van deze tentoonstellingdie in het Oude Raadhuis plaats vond. In die periode vlogen letterlijk de pannenvan het dak. Dit door al het vliegtuiggeweld. Mijn schilderij wijst enerzijds op de vliegvakanties en anderzijds op de aanstormende vervuiling. Vandaar de sombere wolken boven onze geliefde Westeinderplas, met als lichtpunt de Watertoren en de nu nog frisse groenstrook. Jan van Veen


38. Waterrijke plekjes

Op de tentoonstelling 'Amazing Amateurs' (Het Oude Raadhuis-21 juni t/m 29 juli 2012), zond Emma Rozendaal Voerman een werkje in waarop het jachthaven eiland 'De Blauwe Beugel' te zien is. Het is een schilderijtje uit een serie van vijf afbeeldingen van Aalsmeerse plekjes. Ze zijn door haar gemaakt in het kader van een Aalsmeer-project van 'Atelier 2011'. Atelier 2011 is een groepvrouwen (niet uit Aalsmeer) die elkaar kennen van een schildercursus en gezamenlijkverder wilden.

Emma Rozendaal-Voerman schrijft: "Sinds juli 2011 hebben we een plek gevonden bij de Werkschuit in Aalsmeer. We huren daar sinds juli 2011 twee dagen per week een ruimte. In september bedachten we dat het wel leuk zou zijn plekjes in Aalsmeer te schilderen, als een soort gezamenlijk project. Er zijn diverse foto's gemaakt en die waren weer de inspiratiebron voor enkele schilderijen. Daarnaast zijn we elk bezig met onze eigen onderwerpen. We hopen dat we nog heel lang bij de werkschuit een plek houden. De 5 schilderijen die ik eind 2011 gemaakt heb zijn olieverf doeken van 40 bij 50 cm. Ze zijn enerzijds gekozen uit foto's van anderen en deels ben ik zelf op pad gegaan om mijn herinneringen aan Aalsmeer vast te leggen. Ik ken Aalsmeer als zeiler, vooral vanaf het water. Vanaf 1970 hebben we regelmatig op de Westeinder gevaren. Eerst wedstrijden in de Vaurien, waarbij we de boten regelmatig langs de Oude Dorpshoek, de brug, diverse jachthavens en leuke boerderijen naar de jachthaven Schiphol reden. Later maakten we meer toertochten in een Valk, waarbij de Blauwe Beugel veelal als uitgangspunt diende om de motorboot die onze zeilboten gesleept had, achter te laten. Verder ken ik Aalsmeer van het zwembad waar mijn dochter afzwom en van de watertoren waar mijn zoon ging surfen. Dus veel goede herinneringen van veel waterrijke plekjes. Met als resultaat: een serie van 5 doeken. Misschien komen er ooit meer. "


39. Mijn Aalsmeerse tuin

Op een zonnige septembermorgen genoot ik van het gezicht op een goudgele bloemenpartij in mijn tuin. Allemaal zonneogen, 'zusjes' van de zonnebloemen van Van Gogh. Ze bloeiden in het groen, overal en nergens en wiegden zachtjes heen en weer in een mild windje. Ik had geen uitnodiging meer nodig. Deze mooie bloemen ging ik proberen vast te leggen, voordat een storm over de Westeinder de dunne stelen zou omblazen en daarmee de herfst aankondigde. Gewapend met penselen, canvas en olieverf toog ik naar buiten en installeerde mij op mijn schuilplaatsje onder de pergola tussen de vele druiventrossen en ander groen. Snel heb ik het allemaal op het doek gezet, groot en klein, schots en scheef, open en het kopje gebogen. Een stok met druiven erboven, wat gesteente linksonder, wat andere bloemetjes erbij en klaar. Niets meer aan doen.

Nu kijken ze mij ook in haastige verfstreken aan en knikken me toe alsof ze willen zeggen: "Naar buiten, het is gauw weer zomer! Dan komen wij!" De bloemen zijn inmiddels wat uitgedund, want het werd in zon en regen een wilde bende, maar ze komen elk jaar weer terug en staan dan te pronken in de Hortensialaan, zowel voor als achter het huis. Eeuwige schoonheid, zo dichtbij.

Els Bakker


40. Pas de deux

Ter gelegenheid van haar installatie op 4 juni 2013 kreeg de nieuwe burgemeester van Aalsmeer, mevrouw Jobke Vonk, deze pasteltekening geschonken (door de VVD fractie). Het is een tekening, die werd gemaakt door Henny Weima.

Zij schrijft: "De pasteltekening 'Pas de deux' maakte ik op de akker 'Schiphol', vlakbij de Blauwe Beugel. In die tijd (de jaren 1991- 2001) ging ik zo nu en dan mee op de praam van een Uiterwegse seringenkweker en zijn hulp. Aan de rand van de akker zat ik dan te tekenen terwijl zij aan het sjouwen, snoeien of schoffelen waren. Op deze tekening is een akker met Sneeuwballen te zien. Het is een warme zomerdag, rij na rij wordt het onkruid tussen de Viburnums weg geschoffeld. Het is net alsof de twee mannen samen een dans uitvoeren. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester met de gemeente Aalsmeer ook dat 'Pas de deux' gevoel zal krijgen."

De tekening 'Pas de deux' maakt onderdeel uit van een serie pastel- en inkttekeningen gemaakt op de Westeinderplas, bij het Zwet en de Blauwe Beugel. Zij waren op vele plekken te zien, o.a. Amsterdam in de Oosterkerk en de Mozes & Aäron kerk. Aalsmeer in het Oude Raadhuis en op de burelen van de Stichting De Bovenlanden.


VERVOLG

Eerstkomende programma(s)

«

Archief overzicht:

»